Ο δημιουργός του ιδάλγο από τη Μάντσα.

IMG_2727.JPG

Της Δώρας Μακρή

 

Ενάμισυ αιώνα χρειάστηκαν οι δικοί σου Δον Μιγκέλ μου για να κατανοήσουν το έργο σου. Τόγραψες στη φυλακή της Σεβίλλης ‘κει που «θήτευσες» γιατί ενας τραπεζίτης της εποχής σου καταχράστηκε δημόσιο χρήμα και την πλήρωσες εσύ ως απλός φοροεισπράκτορας γεωργικής παραγωγής. Και σε περιγελούσαν οι σύγχρονοί σου αφού σε όλα ήσουν αποτυχημένος.

Και φτωχός και κουλοχέρης αφού σχεδόν έχασες το ένα σου χέρι στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Αυτοεξόριστος δραπέτης δέκα χρόνια από τη χώρα σου γιατί άνευ λόγου και αιτίας προκάλεσες μια μονομαχία, που η ποινή ηταν φυλάκιση. Μια δεκαετία ως στρατιώτης μέχρι και στα χέρια των Αλγερινών έπεσες και σκλάβος έγινες . Κι όταν επέστρεψες χάρη στα λύτρα που πλήρωσε η οικογένειά σου βρήκες τις αδελφές σου και την κόρη σου την ίδια, να προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους σε διάφορους κυρίους.

Δεν μιμήθηκες και δεν αντέγραψες ποτέ κανέναν. Αποτυχημένος ως ποιητής αποτυχημένος κι ως θεατρικός συγγραφέας. Βλέπεις Δον Μιγκέλ μου, βγήκε κι αυτός ο Λόπε ντε Βέγκα, ο σύγχρονός σου, που μόνο κοροϊδευε τα έργα σου κι ήταν άφταστος στα θεατρικά του. Για τα σκουπίδια ήταν ο Δον Κιχώτης σου σύμφωνα με τον Λόπε. Αλλά και για όλους τους άλλους! Βλέπεις ο ιδάλγο σου είναι το ίδιο αποτυχημένος με σένα , να κυνηγάει χίμαιρες. Κοινώς για δέσιμο!

Δον Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που γεννήθηκες στις 29 Σεπτεμβρίου του 1547 στο Αλκαλά ντε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη και μας άφησες χρόνους στις 22 Απριλίου του 1616 σ ευχαριστούμε για τον Δον Κιχώτη σου!
Σαν σήμερα πριν 401 χρόνια μας εγκατέλειψες όμως πίστεψέ με , το βιβλίο σου, μετά τη Βίβλο, είναι το πλέον πολυδιαβασμένο όλων των εποχών.

Ο Ιδάλγο σου από τη Μάντσα, μας παρηγορεί, μας συντροφεύει μέχρι και σήμερα κυνηγώντας πάντα γίγαντες-ανεμόμυλους…

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s