Γη και Ελευθερία….

Αυτό δεν είναι κείμενο.

Είναι μια συγκίνηση πρωινή που προήλθε από μια φωτογραφία. Μιας φίλης της Ιωάννας Τζουβαλοπούλου. Φίλη από τα γυμνασιακά χρόνια, μεγαλύτερη, όχι συμμαθήτρια στην ίδια τάξη, αλλά στο σχολείο. Είδωλό μου για τη ζωντάνια της και την πνευματικότητά της. Τη γνώρισα στη βιβλιοθήκη. ΄Ηταν σαν ζαρκάδι.  Φαινόταν ότι θα γίνει. Κι έγινε.

Δεν την είδα από τότε και τη συνάντησα στο φατσοβιβλίο. Κι αυτή η φωτογραφία……

img_2432

Statue of Liberty – Upper New York Bay

΄Ονειρο για μια καλύτερη ζωή. Πηχτή σκέψη σαν την πυκνή ακινησία του ποταμού Χάντσον. Στόχοι για επιτυχία και προκοπή στην καινούργια γη. Απογοήτευση για το αμερικάνικο όνειρο που κινδυνεύει να γίνει φασιστικός εφιάλτης. Περηφάνια για τα επιτεύγματα ενός λαού σε μια περίεργη, αφιλόξενη, διφορούμενη, ποικίλη γη. Πανέμορφη, τεράστια, ανεξερεύνητη, με αυτόχθονες κατοίκους που ζούσαν τη ζωή τους με σχεδόν Επικούρεια φιλοσοφία.

Μερικοί τόνοι τσάι πεταμένοι στη θάλασσα, χιλιάδες στρατιωτών σε έναν άδικο εμφύλιο, εκατομμύρια μνήμες ευχαριστίας σε τραπέζια με ροδοψημένες γαλοπούλες… ΄Ενας εξερευνητής και ένα άγαλμα.

Στέκει περήφανο δώρο της Γαλλίας. Που κι αυτή έχει χωθεί στον κύκλο της τρομοκρατίας και παλεύει να βρει τα πατήματά της. ΄Οπως κι η Αμερική. Η δωρήτρια και ευεργετηθείσα κοιτούν το ίδιο άγαλμα και έχουν το ίδιο δίλημμα. Της αλλαγής νοοτροπίας χωρίς την απώλεια ταυτότητας.

Η λέξη Ελευθερία ζητάει να επαναπροσδιορίσει το νόημα της τόσο στη Γηραιά ΄Ηπειρο όσο και στη Νέα Γη. Η λέξη Πατρίδα παίρνει καινούργιο νόημα και ο σεβασμός της διπλή αξία, τώρα που καπηλεύεται η ουσία της και μπερδεύεται στις εθνικιστικές υστερίες των υπονομευτών της Ιστορίας.

Και η Λίμπερτυ κρατάει το φανό ψηλά. Και χρειάζεται βοήθεια. ΄Οπως κι η Ευρωπαία δίδυμή της. Αλλά δε θα την πάρει απ΄τους πολιτικούς αυστηρά και μόνο. Από αρχαιοτάτων, την Ιστορία την γράφουν οι ΄Ηρωες. Που αναδεικνύονται απ΄τους λαούς.

Και κινητήριος δύναμη για την αναζήτηση και/ή τη διαφύλαξη της Ελευθερίας, η Αγάπη.

Γρηγορείτε.

Ευχαριστώ Joanne Tzouvalopoulos Beck.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s