Έντβαρντ Μουνκ

Ως σημείο των καιρών αναγνωρίζουμε την εισαγωγή του πιο γνωστού πίνακα του, σαν θέμα του Prisma, εφαρμογής επεξεργασίας φωτογραφιών. Είναι καλό να μάθουμε για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη.

dimart

Ο μεγάλος ζωγράφος Έντβαρντ Μουνκ γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 12 Δεκεμβρίου του 1863, στο Ådalsbruk της Νορβηγίας.

—της Εύης Τσακνιά—

Θεωρούσε τους πίνακές του παιδιά του και ως εκ τούτου τους πουλούσε με δυσκολία και πόνο ψυχής. Κι επειδή, αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα και τα τέκνα αυτών, ο Μουνκ, με ψυχικά τραύματα και ελλείμματα, μεγαλωμένος σε μια αυστηρή, θρησκευόμενη και ενοχική οικογένεια προτεσταντών, πίστευε πως τα παιδιά πρέπει να σκληραγωγούνται.

Ως χειμωνιάτικος και ιδιόρρυθμος τύπος, λοιπόν, επέβαλε τόσο στον εαυτό του όσο και στα έργα του ένα αυστηρό χειμωνιάτικο πρόγραμμα. Ζωγράφιζε πολύ συχνά στο ύπαιθρο, στην παγωμένη Νορβηγία, πολλές φορές μάλιστα σχεδόν γυμνός και ο ίδιος, εκθέτοντας τα έργα του στον άνεμο, στη βροχή, στον ήλιο και στο χιόνι, προς φρίκη των επισκεπτών του εργαστηρίου του.

cebf-cebccebfcf85cebdcf87-cf83cf84cebf-cf85cf80ceb1ceafceb8cf81ceb9cebf-ceb1cf84ceb5cebbceb9cead-cf84cebfcf85-cebcceb5-cf87ceb9cf8ccebd

Οι απαντήσεις του στις εύλογες διαμαρτυρίες των φίλων και επισκεπτών γι’ αυτήν την κακομεταχείριση των έργων του, ήταν αφενός μεν πως η έκθεση στις…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 150 επιπλέον λέξεις

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s