Στης Παναγιάς της χάρη..

imageΠροσπαθούσε πολύ να περάσει καλά. ΄Έψαχνε όλη μέρα να το βρει. Μέσα στις οικογενειακές ευτυχίες, στους μπαμπάδες που έτρεχαν να παρκάρουν, στους συγγενείς που κατέβαιναν με τα τάπερ, στα εξαπτέρυγα που κρατούσαν τα παπαδοπαίδια.

Προσπαθούσε, αλήθεια…. Στις μανάδες που σφιχταγκάλιαζαν τα μωρά τους, στους γιούς που βαριούνταν τη ζωή τους, αλλά βοηθούσαν στο στρώσιμο του τραπεζιού. Στα βλέμματα των συζύγων τα παραιτημένα και κενά.

Πανηγύρι της Παναγιάς κι όλοι κάτι έψαχναν σαν και κείνον. Μερικοί και τίποτε. Μερικοί είχαν έναν καλό λόγο. Να βοηθήσουν. Να δουν τα φιλαράκια απ΄τα παλιά, με μαλλιά άσπρα και κοιλιές, οι γυναίκες καλοντυμένες με γενικά προστάγματα συνήθως καπελωτικά. Αν και στην οργάνωση.

Με ωκεανούς νεύρων όλοι και βιασύνης να τηρήσουν το έθιμο για να μείνουν ζωντανοί ως του χρόνου. Σαν ξόρκι ένα πράμα. ΄Άμα έρθω και φέτος, θα τη βγάλω καθαρή μέχρι του χρόνου.

Εκείνος έψαχνε, μα δεν την βρήκε. Δεν βρήκε τη ροζ κορδέλα της εκείνη των μαλλιών στην παλιά ελιά τυλιγμένη, εκεί που σήμαινε η καμπάνα κι έβγαινε η εικόνα κι αγιάζονταν όλα και κυλούσε η αγάπη.

Κι εκείνη έψαχνε και δεν τον βρήκε. Γιατί έχανε το βλέμμα εκείνου που πηδούσε τις μάντρες της εκκλησίας για να τη δει, το βλέμμα εκείνου που γινόταν μες τις γρατζουνιές για να της κόψει ένα γιασεμί.

Σαν αυτό που είχαν τώρα φυτεμένο στην αυλή τους. Ξόρκι κι αυτό. ΄Άμα δε μαραθεί το γιασεμί, έχω ελπίδα. Να τον δω. Να τον βρω. Ναρθεί.

΄Ομως όχι. Ούτε και φέτος. Ούτε και τώρα. Ούτε με όλου του κόσμου της προσευχές και τα κεριά. Ούτε στης Παναγιάς τη χάρη.

Η Δάφνη πλησίασε την εικόνα, προσκύνησε, άναψε τα κεριά, εκανε τα τάματα. ΄Έστειλε τις φωτογραφίες, τράβηξε την πομπή. Και στο τέλος γύρισε σπίτι, όπως και πέρσι. Πιο μόνη απ΄τους μόνους. Δεν είχε έρθει. Θα περιμένει. Ϊσως του χρόνου.

Στης Παναγιάς τη χάρη. Μάνα είναι και κείνη. ΄Ολα τα γιατρεύει. Υπέρμαχος. Επομένως… Θα κάνει τα ξόρκια της πάλι. Ν΄σντέξει ως τον Αύγουστο του 17. Ποιος ξέρει ;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s