10 ώρες δυτικά, πάντα επιβάτες….

 

image

 

΄Ηταν λοιπόν η ώρα να μπει στη ζωή μου και στη βιβλιοθήκη μου και το 10 ώρες δυτικά, του Γιώργου Γλυκοφρύδη. Μετά τα δύο προηγούμενα, τον Επιβάτη, και το   Hotel Chelsea , – εγώ τα διάβασα μ΄αυτή τη σειρά, χρονολογικά, το 10 ώρες δυτικά, είναι στο ενδιάμεσο -, ήταν το κομμάτι που μου έλειπε για να συμπληρώσω την εικόνα μου για τον συγγραφέα. Και σιγά μη με διέψευδε !

O συγγραφέας πρέπει να έχει κάνει εξονυχιστική έρευνα για την εποχή της κατοχής και των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Είναι κι άλλοι. Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί. Αλλά η κινηματογραφική ματιά και η απεικόνιση των ιστορικών γεγονότων εδώ, στη Σαλονίκη, μέσα απ΄τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων, είναι συγκλονιστική. ΄Οσοι κατάγονται από κει  ή την έχουν ζήσει, φαντάζομαι μπορούν να κρίνουν καλύτερα.

Με πλοκή ξανά ανατριχιαστική, με γλώσσα προσαρμοσμένη στις δύο εποχές, Κατοχή και 21ος αιώνας, με χρώματα απείρως περισσότερα, επομένως συναίσθημα, ταχύτητα, ανατροπές, λέξεις -σπαθιά που σε βρίσκουν και βέβαια δράση που δεν περιορίζεται ποτέ σε έναν τόπο (αυτό έλειπε να εκτυλισσόταν ένα βιβλίο του μόνο σε μια πόλη!). Και οι μουσικές, ξανά παρακαταθήκη εντυπώσεων που μένουν ανεξίτηλες καθώς κυλάει η ιστορία μες στις σελίδες του. Καθένας νομίζω θα βρει για γωνιά που του κάνει, είτε για ποτό, είτε για προβληματισμό, είτε απλά για να χαρεί ένα καλό βιβλίο. Χωρίς δηθενιές, φτηνές συνταγές για «πιασάρικες» ιστορίες.Τα καλά βιβλία όπως αυτό, δεν προσποιούνται. Είναι.

Απορίες και προβληματισμοί μου γεννήθηκαν, σε βαθύτερο επίπεδο…. Για την έννοια της πατρίδας, της πίστης, για το φασισμό ως στάση ζωή και γι΄άλλα. Για παράδειγμα, η προδοσία κληρονομείται; Τιμωρείται στ΄αλήθεια; Τις απαντήσεις τις δίνει ο καθένας μόνος του και σίγουρα πολλαπλασιάζεται σαν άτομο διαβάζοντας αυτό το βιβλίο.

Τα έχει όλα ο Ιανός. Μην ψαχτείτε και πολύ. Καλές διακοπές στις σελίδες του.image

 

Kι ετοιμαστείτε για το επόμενο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s