Η Μαρία της Σαουδαραβίας

Βρήκα πολλά πράγματα που την αφορούσαν, μικροπράγματα που είχε χαρίσει στον πατέρα μου, εικονίτσες προσευχητάρια και σκέφτηκα πόσο παρούσα ήταν πάντα και είναι στη ζωή μας κι ας έχει φύγει απ΄τον μάταιο τούτο κόσμο. Τον οποίο τόσο υπηρέτησε και τώρα, παραμονή της Γιορτής της Μητέρας σκέφτομαι σε πόσους στάθηκε αληθινή μάνα. Κι είναι ώρα να γράψω την ιστορία της, ένα μνημόσυνο που δεν της έγινε ποτέ.

Γεννήθηκε σε ένα όμορφο, απλωμένο χωριό της Εύβοιας, τον Οξύλιθο. Δυστυχώς, η μάνα της πέθανε νωρίς και ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε και δεν την ήθελε στο σπίτι.

΄Ετσι η Μαρία πήγε σε μικρή ηλικία να ζήσει με τη θεία της, και τα δύο ξαδέρφια της, με τους οποίους απέκτησε ιδιαίτερο σύνδεσμο. Αποκαλούσε αυτή την οικογένεια, δεύτερη οικογένειά της, ο πατέρας έλειπε τον περισσότερο καιρό, καθώς ήταν πρώτος μηχανικός στα καράβια. Αλλά στην αγκαλιά της θείας της και στα παιχνίδια με τα ξαδέρφια βρήκε θαλπωρή αρκετή να θρέψει τα τραύματα της ταλαιπωρημένης της ψυχής απ΄τους πρόωρους χαμούς αγαπημένων, την ορφάνια και την ανέχεια.

‘ Ελεγε και ξανάλεγε πόσο της είχαν αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο, πως δε θα είχε γίνει ίδια χωρίς αυτούς. Αλλά η Μαρία είχε δύο μεγάλες αγάπες. Τη Γνώση και το Θεό.

Από τα πρώτα χρόνια βρήκε παρηγοριά και στήριξη στις δύσκολες στιγμές της στα Θεία. Είχε μια δίψα για μάθηση, για σχολείο, για γράμματα, που η θεία της επικροτούσε όσο λίγες γυναίκες και την υποστήριζε να προχωρήσει. Είχε θέληση να προσφέρει και να μάθει κι έτσι με τη βοήθεια τους, σπούδασε γιατρός. ΄Εμεινε λίγα χρόνια χρυσά μαζί τους, μετά σε μια άλλη θεία στην Αθήνα και μετά μόνη. Αλλά ποτέ μόνη στη ζωή. Είχε παρέα χρυσή το Θεό και την εκκλησία και έτσι προχωρούσε με καινούργια κουράγια μπροστά.

Στάθηκε άτυχη ή δεν το επεδίωξε και πολύ να κάνει δική της οικογένεια. Αλλά δικοί της άνθρωποι ήταν πολλοί κι όλη της την ενέργεια τη διοχέτευτε εκεί, όλη την αγάπη του Θεού που ένιωθε να την πλημμυρίζει, την έδινε στους ασθενείς της, στους φίλους της, στα μικρά και μεγάλα παιδιά που βάφτιζε. Χρόνια αργότερα, ξαναγύρισε στην πατρική της οικογένεια, όπου πλέον υπήρχε ένας αδερφός που τον υπεραγαπούσε και τον φρόντιζε κι αυτόν και την οικογένεια του, τα παιδιά του και τα παιδιά τα δικά τους, ως το τέλος της ζωής της.

‘ Υστερα ήρθε ένας διορισμός στην Αμερική, στη Νέα Υόρκη. ΄Υστερα μια αναπλήρωση που έγινε μόνιμη εγκατάσταση, στη Σαουδική Αραβία, για πάνω από τριάντα χρόνια. Σε μια χώρα με άλλο θρήσκευμα, η Μαρία μπορούσε ακόμα καλύτερα να ασκείται στο απλόχερο μοίρασμα της αγάπης που εντέλλετο να διοχετεύσει εκ Θεού, και να εκτελεί τα θρησκευτικά της καθήκον και τον εκκλησιασμό της με κασέτες με τη λειτουργία από την Ελλάδα.

Κοιτάω τα πράγματα που βρήκα, μια εικονίτσα του Χριστού για το προσκεφάλι, ένα φυλαχτό με χάντρες, ένα προσευχητάρι ενός πιστού αγίου πρώην αλλόθρησκου, ένα κασετόφωνο από την Αραπιά που προσφερόταν τα χρόνια εκείνα γι΄αυτά κι η Μαρία πάντα κάτι έστελνε στην οικογένεια και τα ξαδέρφια της πίσω.

Ο αγαπημένος της ξάδερφος που την υπεραγαπούσε, το μόνο μεγάλο που έκανε, να της αγοράσει για λογαριασμό της το διπλανό διαμέρισμα στο Μάτι για να ξεκουράζεται όταν έρχεται τα καλοκαίρια. Πάντα μιλούσε για κείνη με αγάπη και σεβασμό στην καλοσύνη της που ήταν ανεξάντλητη. Για τη Μαρία, την ανιδιοτελή που τους αγαπούσε και τους φρόντιζε όλους. Ειδικά τους κατατρεγμένους.

Και τώρα, που είναι στην αγκαλιά του Θεού, σίγουρα σε μια υψηλή θέση, με αρμοδιότητες πολλών κανταριών αγαθών έργων, νιώθω την ανάγκη να της πω κι εγώ ένα ευχαριστώ, για όσα έκανε για μας, για τη βαφτισιμιά της, για τον ξάδερφο της τον αγαπημένο, για τον κόσμο ολόκληρο, να την ευχαριστήσω για τις διδαχές της, τις συμβουλές της και να της πω ότι θα είναι πάντα παρούσα στις ζωές μας και ειδικά στο Μάτι, με τόσα μικροπράγματα δικά της να μας θυμίζουν τις εποχές που την περιμέναμε να γυρίσει απ΄τη Σαουδαραβία κατάκοπη και να σκάσει το κεφάλι της από το διπλανό μπαλκόνι να μας καλέσει για καφέ …….

– ΄Ερχομαι, θεία Μαρία !

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s